Parteneri principali

Cluj Cultural Centre

Data

3-9 Decembrie 2018

Locația

Casa Tiff, Cluj-Napoca

Workshopuri & Expoziție

Intrare liberă

Sumar

Re-Think Plastic a fost un atelier temporar de reciclare a plasticului, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Cluj, în cadrul programului Quantum. Quantum propune desfășurarea unor evenimente punctuale, care dezvoltă audiențe pentru învățământul STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), pentru a pune bazele viitorului Centru de Știință din Cluj.

În acest context, Re-Think Plastic a acționat ca un spațiu interactiv de învățare, precum și ca o platformă de inovare deschisă, animând discuții pe tema poluării cu plastic.

Am crezut de mult timp că cele mai mari probleme de mediu sunt pierderea biodiversității, schimbările climatice și colapsul ecosistemului. Am crezut că 30 de ani de știință la nivel înalt pot aborda aceste probleme, dar m-am înșelat. Cele mai mari probleme de mediu sunt egoismul, lăcomia și apatia. Pentru a le aborda, avem nevoie de o transformare spirituală și culturală, iar noi, oamenii de știință, nu știm cum să facem asta.

Gus SpethAmerican climatologist.

Motivația

Scopul nostru a fost de a media interacțiunea dintre oamenii de știință, lucrătorii din cultură și publicul larg pentru a aborda aceste provocări în mod holist. În cazul plasticului – apatia, sau mai exact indiferența este cea mai mare problemă. Un material versatil și valoros, care a contribuit decisiv la multe dintre evoluțiile tehnologice ale secolului trecut, devenind omniprezent în casele noastre, birourile, industrie și, din păcate, în natura noastră; este adesea aruncat după o singură utilizare.

Din aceste motive, am considerat plasticul un bun prim exercițiu pentru a explora ce putem face, ca comunitate, pentru a rezolva probleme complexe alcătuite din provocări tehnologice, economice și socio-culturale.

Am dorit să explorăm percepția locală, precum și nivelul de implicare a experților și a comunității în îmbunătățirea modului în care folosim, dar mai ales, reutilizam plasticul.

Despre Snowflake Academy

Cu scopul de a atrage copiii de vârstă școlară, echipa noastră a organizat ateliere Precious Plastic pe parcursul a 3 zile, găzduind peste 200 de elevi din 4 școli diferite. În cadrul acestor ateliere, copiii au învățat despre istoria plasticului, diferitele tipuri de plastic găsite în gospodăriile noastre și au obținut experiență practică în reciclarea capacelor de sticle în ornamente frumoase de Crăciun.

Bag in bags

Bag in Bags s-a adresat atât publicului tânăr, cât și bătrânului și a prezentat cum să transformăm omniprezenta pungă de genți din gospodăriile noastre în genți și portofele colorate, folosind un fier de călcat sau ace de croșetat.

Workshop-ul de Design

Am mai vorbit despre modelarea unor noi obiecte în Atelierul de Plastic Prețios pentru designeri și arhitecți. Acest exercițiu de co-creare a implicat studenți de la Universitatea de Arhitectură, designeri cu experiență (Prototip Studio) și meșteri (Cluj Makers), care au explorat potențialul atelierelor Precious Plastic în realizarea de obiecte utile pentru comunitatea locală.

Expoziția

Expoziția de plastic Re-Think a prezentat atât soluții locale industriale, cât și creative la problema plasticului, de la exemple implementate de Sandor Korosfoy, Directorul Serviciului Public de Salubritate al orașului Târgu Lăpuș, care a atins un nivel record de reciclare la nivel național, până la modele frumoase de bijuterii. realizat din plastic reciclat de Borbala Ferencz. Totodată, o hartă a poluării râului Someș, însoțită de instalația VR ECO VR Delivery, a arătat rezultatele unei cercetări ample realizate de echipa Someș Delivery, privind poluarea de-a lungul celui mai mare râu din Cluj.

Discuția

Invitatul special al acestui eveniment a fost Sandor Korosfoy, Directorul Serviciului Public de Salubritate al municipiului Târgu Lăpuș, care a vorbit despre inițiativele sale și despre cum reușește să colecteze selectiv 60% din deșeurile orașului. Prezentarea sa a deschis dezbaterea publică: „Plastic, provocări și soluții. Cum putem crește rata de reciclare în județul Cluj? ”. Alături de acesta au prezentat: Alin Mureșan – WeRecycle – o soluție alternativă pentru colectarea plasticului și Alexandra Anghel – coordonator de mediu al cercetării Someș Delivery privind poluarea cu plastic de-a lungul râului Someș. La finalul discursului oficial, participanții au avut o discuție deschisă, încercând să identifice posibile căi și soluții pentru oraș.

Parteneri principali
Parteneri
Colaboratori