Art & Science Residency Trieste 2018

Art & Science Residency Trieste 2018

Ne dorim ca arta si stiinta sa nu mai fie percepute ca doua discipline separate. Ne dorim ca cercetarea actuala sa fie comunicata catre pblicul larg in noi moduri .. blabla...Proiectul pozitioneaza artistul ca nou interpret al informatiei stiintifice facand posibila translatarea unor concepte rigide in creatii si expresii artistice

 

Rezidenta ‘Our nature’ ofera cadrul pentru artisti de a investiga relatiile dintre practica artei contemporane, stiinta si societate. Intentia (programului de colaborare propus) este de a construi o punte intre cele doua culturi ale cunoasterii si de a incuraja dezvoltarea unor cai proprii de reflectie la intersectia dintre arta si stiinta.

 

Proiectul “Our Nature” incerca prin activitatile propuse sa duca la cresterea gradului de constientizare a capacitatii de inovare din domeniul creativ prin imbinarea acestuia cu platforme de cercetare avansate. Pe parcursul celor doua saptamani vor fi facilitate vizite la principalele centre de cercetare si discutii de investigatie teoretica si practica cu organizatiile artistilor contemporani din regiune.

 

 

Orasul Trieste,  oras maritim multietnic, a vazut dezvoltarea unor importante institute de cercetare internationale si nationale pentru cercetare, transfer tehnologic si diseminarea, aducand in oras o concentrare a cercetatorilor printre cele mai inalte din lume.

Introducerea in know-how –ul cultural va fi asigurata de catre partenerul Fundazione Internationale Trieste, Italia - coordonator al proiectului Oras European al Stiintei si ESOF 2020.

 

Our Nature. Proiect de rezidenta artistica, este un prim astfel proiect care are potentialul de a fi incadrat sub umbrela Pro-ESOF2020 beneficiind astfel de expunere internationala a rezultatelor si posibilitatea extinderii obiectivelor si a colaborarilor pe termen lung.  

 

 

 

Tema

Proiectul pozitioneaza artistul ca nou interpret al informatiei stiintifice facand posibila translatarea unor concepte rigide in creatii si expresii artistice.

// Our Nature exploreaza «sinele nostru» si «fenomenul lumii fizice», raportul dintre persona si mediul inconjurator. Reprezinta modul in care natura ne formeaza, iar noi, la randul nostru formam natura. Ridica intrebari cu privire la sustenabilitate, ecologie si mediu, constientizarea de sine, a emotiilor, precum si asupra dezvoltarilor recente in stiinta si tehnologie.

 

 

Program

 

Perioada de aplicare: 25 iulie – 15 august 2018.

Artiștii selectați vor anunțați începand cu 25 august. Lista artiștilor selectați va fi publicată pe scientifica.ro.

Perioada desfășurării rezidenței: 15 – 28 octombrie

Termenul limită pentru aplicații este 15 august.

(Doar cei patru artiști selectați vor fi contactați.)

 

 

Buget

Transportul si cazarea vor fi asigurate de catre organizator.

Fiecare dintre cei trei artiști selectaţi are la dispoziţie suma de 2500RON brut, incluzând onorariul și producţia.

 

 

PROCESUL DE SELECȚIE

Selecţia artiștilor se va face cu ajutorul juriului alcătuit din:

Paola Rodari

Rarita sau Corina Burcea

Un barbat?

 

 

Parteneri Stiintifici

Pictures only ale institutelor

 

SISSA International School for Advanced Studies and Master in Science Communication (neuroscience, mathematics, physics)

 

 

Partenerii proiectului

Fondazione Internationale trieste FIT (https://www.fondazioneinternazionale.org/) pune la dispozitie noul spatiu construit in Proto Vechio – Sottostatione Elletrica si Hidraulica. Spatiul este unul complet atipic - cladirea fostei statii electrice si cladirea fostei statii hidraulice, reabilitate in 2018 astfel incat sa pastreze elemente de baza din constructia initiala, inclusiv utilaje grele integrate in prezent in arhitectura spatiului. Aceasta locatie va fi punctul central al rezidentei, loc de lucru, de discutii, de reflexie si de cercetare.

 

Scientific Fabrication Laboratory se afla in cadrul Centrului International de Fizica Teoretica (ICTP) Abdus Salam din Trieste, Italia, a fost infiintat la 12 august 2014, si pune la dispozitie un spatiu dedicata creativitatii si cercetarii de tip Fablab / Makerspace, cu accent special pe utilaje ce valorifica posibilele aplicari creative in beneficiul pentru societate. In acest spatiu artistii pot avea acces la diverse unelte si tehnici de fabricatie moderne pentru a-si produce creatiile artistice.

 

SciFabLab. Unitatea de diseminare a stiintelor (SDU) a Centrului International de Fizica Teoretica Abdus Salam din Trieste, Italia, a infiintat la 12 august 2014 o infrastructura stiintifica FabLab dedicata creativitatii si cercetarii, cu accent special pe posibile aplicarea beneficiilor pentru societate. FabLabs reprezinta o retea globala de laboratoare locale, oferind acces la instrumente pentru fabricarea rapida a tehnologiei digitale. In special, ICL Scientific FabLab este o zona de atelier pentru factorii de decizie din cadrul campusului ICTP si ofera posibilitatea fabricarii digitale si prototiparii rapide a proiectelor din domeniile stiintei, educatiei si dezvoltarii durabile. FabLab ofera asistenta operationala, educationala, tehnica, financiara si logistica dincolo de ceea ce este disponibil intr-un laborator.

 

 

 

Proiectul cultural face parte din programul de comunicare stiintifica al Asociatiei Scientifica, sub umbrela PRO-ESOF 2020 și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Text dump

Contextul format este cel in care artisti, curatori, comunicatori siintifici, oameni de stiinta, personal academic si membri ai industriilor creative vin impreuna pentru a-si completa cunostiintele, pentru a ridica intrebari, si pentru a testa beneficiile si expresiile unei colaborari.

Programul de rezidenta Our Nature isi propune sa promoveze arta ca mijloc de cercetare, sa dezvolte un contex de lucru interdisciplinar si un schimb intercultural intre artisti, curatori, cercetatori si oameni de stiinta provenind din medii si tari diferite. Speram astfel sa crestem apetitul pentru creativitate la intersectia dintre arta, ştiinţa şi inovaţie, atat in comunitatile locale, cat si pentru publicul larg.

https://www.elettra.trieste.it/

Park Elettra Synchrotron (is outside the town)

https://www.icgeb.org/ts-home.html

ICGEB International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (maybe)

https://www.facebook.com/INAF.OATs/?fref=ts

http://www.oats.inaf.it/index.php/it/

INAF OATs Astronomical Observatory of Trieste

http://www.ogs.trieste.it/en/content/institute

OGS National Institute of Oceanography and Experimental Geophysics (it includes the Marine Biology Laboratory )

https://www.ictp.it/

ICTP International Center of Theoretical Physics and the ICTP Science FabLab

https://www.sissa.it/