INVAȚĂ PE STRADĂ

CONCEPT

 


Educația este un proces continuu și poate avea loc în fiecare zi, indiferent de locația în care ne aflăm. Practic putem învăța ceva nou și doar umblând pe stradă. Imaginați-vă dacă străzile ar fi amenajate în așa fel încât să încurajeze, susțină și promoveze educația. Propunerea noastră este ca fiecare strada din oraș să reflecte tematic personalitatea și realizările celui care ii dă numele, încurajând trecătorii să își acorde câteva minute pentru a învăța ceva nou. 
 

AMENAJĂRI POSIBILE

1. Cea mai simplă amenajare e un istoric vizual cu momentele cheie din viața personalității (fie vopsit pe borduri, trotuare, pereți sau un panou informativ sub numele străzii). 

2. Un alt tip de amenajare ar fi instalații interactive care să exemplifice direct elemente relevante. In cazul unor muzicieni se pot amenaja instalații stradale ce permit redarea sau chiar interpretarea unor bucăți din muzica lor, de ex: instalații de percuție (tobe, garduri muzicale); difuzoare ce redau opere reprezentative; instrumente muzicale stradale. In cazul unor realizări din științele naturii pot fi identificate/introduse elemente naturale reprezentative în spațiul urban: anumite plante - botanică; instalații cu roci - geologie; graffiti cu animale - biologie; graffiti cu texte/ cutii cu cărți - literatura; etc. Aceste instalații permit învățarea prin joacă și experiență directă, nu doar consum de informație biografică sau statică. 

3. Completarea celor de mai sus cu o experiență digitală folosind VR/AR (realitate virtuală, realitate augmentată). Mediul AR/VR permite experiențe digitale foarte bogate, accesibile prin telefonul mobil și care pot fi îmbogățite în timp cu elemente și informații noi. 

 

PLAN


Faza pilot: identificarea a 10 străzi cu amenajări de tipul 2 și a 20 străzi cu amenajări de tipul 1. Străzile selectate ar trebui să acopere diferite domenii (muzică, științe, natură, tehnologie, etc) și sa activeze public diferit (străzi pietonale, trafic auto, piețe, școli, zone rezidențiale, industriale, etc). 

Faza de scalare a amenajărilor stradale: pe baza experienței din faza pilot se poate defini un plan de scalare pentru restul străzilor din oraș. Detalierea acestui plan în funcție de tipul de zonă urbană (centru, zonă rezidențială cu blocuri, case, zonă industrială, etc.) 

Experiența digitală: aceasta poate fi dezvoltată și lansată simultan sau ulterior cu cele de mai sus.

CELE MAI MARI ANIMALE

PICTURĂ MURALĂ INFORMATIVĂ

 

 

Te-ai întrebat vreodată care au fost cele mai mari animale din toate timpurile? Poate ai cautat pe internet și ai aflat că cel mai mare animal nu este un dinozaur ci trăiește în zilele noastre. Sau poate ai descoperit, ca și noi, că la Hațeg a trăit unul dintre cei mai mari zburători din istorie: Hatzegopteryx. 

 

Oare cum ar fi să îi întâlnești pe acești giganți pe stradă?

WORLD WOOD WEB

INSTALAȚII INTERACTIVE

 

 

Copacii folosesc și ei www, doar că îl numesc Wood Wide Web. Mai exact folosesc propria rețea invizibilă de rădăcini și uneori închiriază rețeaua unor ciuperci prietene, pentru a comunica pe distante și în grupuri mari. Dar aceasta nu este singura metodă prin care copacii povestesc, ei folosesc mesaje: olfactive, electrice, chimice și chiar sonore.

 

Cum ar fi să legam copacii de pe străzile Mestecenilor, Plopilor, Castanilor, Alunului, Stejarului sau a Cireșilor, în rețea pentru ca ei să poată comunica liniștiți?

ISTORIA NEVĂZUTĂ

APA E CHEIA PENTRU DESCOPERIREA ACESTEI POVEȘTI

 

 

Istoria e de multe ori ascunsă, nevăzută sau chiar uitată. Cum ar fi ca orașul să ne spună poveștile sale în timp ce ne plimbăm prin el? De exemplu strada Napoca, atât prin nume, cât și istoric, are sute de astfel de amintiri, din vremea romanilor și până astăzi. Noi vă recomandăm să aveți la voi o sticlă cu apă sau să profitați de toamna care vine. 

 

Ploile golesc trotuarele, aglomerează străzile, dar și spun povesti.

MOLECULE CELEBRE

INSTALAȚIE SCULPTURALĂ

 

 

Molecule celebre invadează orașul: garduri, stâlpi, copaci, pereți, trotuare;

 

Molecule de ciocolată și frișcă ies din pereții unei cofetării, o moleculă de vin te invită într-un restaurant, moleculele copacilor atârnă de crengile lor sau gărdulețe din molecule de poluanți păzesc trotuarele de mașini.

 

Molecule, molecule, molecule..

BYOB

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

BYOB este o abreviere și un joc de cuvinte ce te îndeamnă să-ți aduci de acasă un balon. Cu el poți testa instalația noastră de roți dințate cu mecanism infinit. Prima rotită se învârte în mai puțin de o secundă, dar ultima are nevoie de un milion de ani.. poate un miliard.. un catralion pentru a sparge balonul.

 

Te provocăm să încerci si tu!

VORTEX

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

Vortex cu Lichid Reoscopic - exemplul perfect de contrast între ascuțimea tehnică a numelui și poezia fluidă a obiectului. Jucărie, instrument de învățare și o sursă inepuizabilă de frumos, această instalație vă permite explorarea dinamicii fluidelor într-un mod vizual și simplu.

 

Tot ce trebuie să faci e să îl rotești. 

FâNTâNA++

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

Orașul Cluj-Napoca are 14 fântâni arteziene, unele oferind oportunități de răcorire și bălăceală, altele spectacole de muzică și lumini. Noi credem că ele pot integra și elemente de interactivitate și învățare. 

 

Cum ar fi dacă dalele din jurul fântânilor ne-ar permite să ne măsurăm greutatea sau să modificăm înălțimea coloanelor de apă, sau chiar să ne compunem propriile programe, melodii și jocuri de lumini?

DICROIC

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

Un desen cu creta pe asfalt pare să fie un simbol universal al copilăriei. Vesel, creativ, colorat și liber, trezește zâmbete însoțite de sentimente calde de bine. Cum ar fi să desenăm cu raze de lumină? Bineînțeles colorate şi vesele? 

TUNEL SENZORIAL

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

Inteligența este de mai multe feluri, unii zic 8, alții 9.. mai important este că noi vrem să le adresăm pe toate. Următoarea propunere țintește două tipuri de inteligență mai rar asociate cu educația: inteligența chinestezică (a mișcării corpului) și cea spațială (a orientării). 

 

Tunelul senzorial te provoacă să îl parcurgi în întregime, fără să te pierzi în jocul de lumini, umbre, texturi, sunete și unghiuri imposibile.

ZOETROPE

INSTALAȚIE INTERACTIVĂ

 

 

Cu toții ne-am jucat cel puțin odată cu umbre pe perete. Un iepuraș, un păianjen, o pasăre, un elefant sau rinocer, umbrele pot să spună povesti pline de imaginație și mister. Zoetropul este un instrument primitiv de generat imaginii animate și sursa noastră de inspirație pentru o instalație care generează umbre animate folosind lumina soarelui sau a stâlpilor de iluminat public.