Institute partenere ale programului  

SISSA Internațional School for Advanced Studies

Elettra Sincotrone Trieste

ICTP Internațional Center for Theoretical Physics

ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology 

THE UNSEEN

 

EXPOZITIE

VERNISAJ 19 OCTOMBRIE ORA 18:00

GALERIA REFLEX, IULIU MANIU 3, CLUJ-NAPOCA

 

PROGRAM DE VIZITARE

zilnic intre 18 - 20 pm

sâmbăta și duminica 17 - 21 pm

 

Sâmbătă, 19 octombrie, vă invităm la vernisajul expoziției THE UNSEEN, eveniment în cadrul căruia artiști români își vor prezenta lucrările rezultat al rezidenței de tip art meets science din Trieste, Oraș European al Științei 2020. 
Expoziția încheie programul de cercetare, rezidență și perioadă de producție a artiștilor Ioana Trușcă (București), Lucian Indrei (Cluj-Napoca), Maria Băcilă (Vienna), Hybrid Lab | Eranio Petrușka și Ana-Bianca Tudorică (Cluj-Napoca).

  
The Unseen explorează abordarea constructivistă a creării de sensuri, un proces activ prin care oamenii își interpretează experiențele și cunoștințele și le integrează. Nevăzutul reprezintă un mod de acces către înțelegerea lucrurilor subtile și imperceptibile din jurul nostru, oferind posibilități de perspective și interpretări noi atât în știință cât și în artă.  

 

Rezidențele anuale Scientifica sunt locul unde arta întâlnește știința iar experiența comună a participanților rezultă dintr-o naturalețe și curiozitate comună, o expresie fundamentală a nevoii noastre de a înțelege mai mult, de a vedea mai mult decât ceea ce este vizibil.  

Programul a presupus susținerea mobilității culturale și a unui context de dialog  interdisciplinar și intercultural dintre cercetători, artiști, autorități locale și operatori culturali provenind din medii și țări diferite.  


Expoziția The Unseen prezintă lucrările și noile valențe expresive de tipul intervenție critică, experimentare artistică sau ludică a artiștilor participanți în rezidența din Trieste. 

Rezultate

Mulțumim pentru aplicațiile voastre!

Participanții selectați pentru rezidența 2019 art+science sunt:

Hybrid Lab (Ana Tudorică + Eranio Petrușka)
Ioana Trușcă 
Lucian Indrei
Maria Băcilă

 

Scientifica lansează ediția 2019 a rezidenței Art + Science

Open Call: The Unseen

1-15 Iulie, 2019

Trieste, Italy

 

Dată limita a aplicațiilor: Mai 15, 2019

 

contact@scientifica.ro

scientifica.ro

Facebook / Instagram

 

 

SCIENTIFICA invită 4 artiști să se alăture programului de rezindență de tip art & science ce va avea loc în perioada 1- 15 iulie în Trieste, Italia.

 

Rezidența "The Unseen" investighează relația dintre artă și cercetare științifică, intențiile programului fiind de a construi o punte între cele două culturi ale cunoașterii, de a încuraja explorarea unor noi modalități de reflecție la intersecția dintre artă și știință.

 

Prin activitățile propuse, acest proiect încurajează poziționarea artistului că interpret al informațiilor științifice, inaccesibilă publicului larg. Obiectivul nu este de a dobândi cunoștințe de specialitate, ci mai degrabă de a crea legături cu experți în domeniu, de a experimenta direct procesul științific și de a facilita dialogul, permițând astfel reflecții critice asupra culturii științifice actuale, asupra progreselor tehnologice și al impactului acestora.

 

Programul rezidenței

Include vizită institutelor de cercetare, testarea echipamentelor, discuții cu cercetători, vizită unor situri naturale specifice zonei, participarea la dezbateri publice și discuții cu artiști locali. Programul The Unseen. Art+Science Residence este oferit în colaborare cu Fondazione Internazionale Trieste, In/Visible Cities și următoarele centre de cercetare: 

 

ICTP Internațional Center of Theoretical Physics

SISSA Internațional School for Advanced Studies and Master în Science Communication (neuroscience, mathematics, physics)

ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology

Elettra Sincrotrone Trieste

 

Aplică acum

Perioada de aplicare: 30 aprilie - 15 mai, 2019

 

Rezultate

Selecția artiștilor participanți va fi publicată pe site-ul www.scientifica.ro și în on-line media pe data de 30 Mai 2019

 

Grantul Oferit

Grantul de participare include participarea la rezidență, transport și cazare.

Fiecare artist selecționat va primi suma de 4500 ron brut, incluzând onorariul și producția.

 

Cerințe specifice

Apelul de participare se adresează tuturor artiștilor și practicienilor culturali, inclusiv celor care lucrează în aria industriilor creative, incluzând design de produs, sound design, new media sau arte performative.  Apelul este deschis atât artiștilor cu experiență, cât și celor interesați să-și extindă pentru prima dată practicile în domeniul științific.

 

Pentru a aplică, trimiteți un mail la contact@scientifica.ro cu mențiunea Aplicație rezidență_ (numele complet), o declarație de interes în limba engleză și portofoliul de proiecte. Mai multe detalii pe www.scientifica.ro.

 

Organizatori

Proiectul cultural este organizat de către asociația Scientifica, face parte din programul internațional Pro-ESOF 2020 Framework (EuroScience Open Forum) și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

 

Partenerii proiectului: Fondazione Internazionale Trieste, In/Visible Cities , Modernism

 

 

--

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.