EXPOZIȚIE

Ioana Trușcă

 

Do Not Feed The Anxiety Monster

 

În cele trei săptămâni în Trieste, “nevăzutul” a apărut sub formă de urme ale condiției umane, în câteva dintre cele mai tehnice medii. Glume scrise pe post-it-uri într-un laborator de inginerie genetică, un cercetător simulând zborul unui vultur, un sandwich mâncat pe jumătate în camera de control a unui accelerator de particule și preocupări destul de serioase apropo de guma de mestecat. În esență, trecem cu toții prin aceeași paletă de emoții primare, indiferent de cine suntem și de unde venim. Acest proiect vrea să arate cum suntem cu toții conectați, folosindu-se de una dintre stările pe care le găsesc cele mai interesante. Trei ipostaze ale anxietății, aranjate pe vârste, și câte un personaj pentru fiecare. Pe de-o parte animate, pe de alta, așezate într-o compoziție complementară animației, trei creaturi își trăiesc destinele, înecate în anxietate.  Pe ecran se mișcă după cum le-a fost dictat, în cadre pe secundă. Pe masă se mișcă după alte reguli. În loc de cadre - gresie glazurată, și-n loc de secunde - oxid de fier și magneți. Fizică simplă, un experiment aproape școlăresc. 
 

Lucian Indrei

 

Along a Spiral Path (Synchrotron Black)

 

În timpul vizitei noastre la Elettra am facut un tur al facilității de cercetare. Am fost informați cum funcționează instalația în principiu, fiind practic un imens generator de raze X. În timp ce utilajul funcționează, accesul este restricționat în anumite zone din cauza radiațiilor ionizante. Prin urmare, mi s-a parut o idee interesantă de a lasa câteva cutii de hârtie fotografică într-un astfel de loc, în care accesul este restricionat din cauza emisiilor de raze X dure, în timpul unei opriri. Cel mai probabil, radiațiile vor supraexpune hârtia. Vom afla la urmatoarea oprire programată, când o vom putea prelua și developa. Până atunci lucrarea expusă este un experiment făcut într-un laborator de radiologie.

 

 

Lucian Indrei

 

The Arc

 

La Elettra, folia de aluminiu este cel mai folosit material, în special pentru acoperirea conductelor principale, prin care se învârt particulele. Motivul este mai degrabă pragmatic decât estetic, aluminiul având rolul de a reflecta căldura, în timpul funcționării. Cu toate acestea, am văzut posibilitatea artistică a materialului, sub forma unor obiecte modelate din folie de aluminiu, probabil pentru distracție sau plictiseală. Am decis să strâng cât mai mult folie și să produc un obiect cu el, un cub strălucitor, comprimat.

Maria Băcilă

 

AI NIMISM

 

Un sistem izolat, o cameră cu o mitologie proprie. O creație inspirată de animismul celtic. Celții antici credeau că lumea inconjurătoare este populată de spirite și creaturi divine, și că oamenii pot stabili un raport cu acestea. Practicile rituale în societațile lor erau lipsite de o disincție clară între sacru și porfan; ritualurile, ofrandele, și comportamentul corect mențineau echilibrul între divin, spirite și oameni și puteau folosi forțele supranaturale în beneficiul comunității.  Supranaturalizarea naturii rezultă în natura devenind misterioasă. Termenul de natură (în plina sa definiție: naturalul, fizicul, lumea materială, sau universul) trebuie să includă tehnologia (de la limbaj la supercomputere). Sistemele construite de noi, pe care nu le mai înțelegem (cum funcționează bluetoothul?), dar care ne guvernează existența, trec prin același proces și devin misterioase, deci supranaturale. Propun un nou tip de animism, AI nimism, care înglobează înțelegerea noastră științifică asupra lumii și inteligența artificială (AI - Artificial Intelligence) - ca forță supranaturală, integrată în lumea materială.  - GAN antrenat să genereze elemente naturale (Generative Adversarial Network - Rețea adversarială generativă)  - Ecrane de proiecție - LED strips - Sculpturi de glicerină, modelate după pietre luate de pe plaja din Trieste, pe care timpul și apa au mapat rețele de eroziune.

Hybrid Lab

Cosmic Medley

 

Cosmic Medley este bazat pe ideea conexiunii între ceea ce este vizibil și ce este invizibil. Vă invităm mai îndeaproape în mediul magnetic creat în prezentarea noastră, care evidențiază legătura dintre știință și artă. Deși spectatorul are impresia unei entități organice în cutie, aceasta este rezultatul manipulării atente a câmpurilor magnetice.

 

 

 

 

Hybrid Lab

Ctrl Shift

 

Pornind de la redshift și blueshift în efectul Doppler, instalația noastră interactivă vă va conduce într-o călătorie ușoară și sonoră din trecut în viitor.